Vuurwerk tips

Vuurwerkangst bij honden🎉🎉🎉
Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor honden zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf november al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.
Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.
‘Voorkomen is beter dan genezen’
Een goede socialisatie van uw pup is van groot belang! Als de pup echter na oud en nieuw bij u in huis komt, vergeten sommigen dat het ook heel belangrijk is om de pup te leren wennen aan geluiden die aan het eind van het jaar pas plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het vuurwerk. Belangrijk is dus dat u naast de dagelijkse socialisatie uw pup ook socialiseert op vuurwerk.
Om uw pup aan vuurwerk te laten wennen, kunt u gebruik maken van de ‘vuurwerk-cd’. Ook zijn er bij feestwinkels trekrotjes te koop welke u hierbij kunt gebruiken. Het voordeel van de trekrotjes is de geur die hierbij vrij komt. Verdere uitleg vindt u onder ‘Hoe kan de dierenarts of gedragstherapeut u helpen?’
Een goede hondenschool zal ook zeker aandacht besteden aan het socialiseren op vuurwerk.
Wat te doen om angst te voorkomen?
1.Een veilige plaats voor de hond creëren waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer.
2.Binnen het licht aanlaten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.
3.Houdt ramen en gordijnen dicht.
4.Aandacht afleiden, door bijvoorbeeld een kluif te geven.
5.Een grote deken neerleggen, waar de hond lekker in kan wegkruipen
6.De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten
7.Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
8.Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden.
Fijne jaarwisseling
Susans Hondentrimsalon🐾🐾
Statistieken en advertenties bekijken
Bericht promoten
Alle reacties:

5